Binnen ons onderwijs hebben we te maken met drie pijlers (doeldomeinen): kwalificatie, socialisatie en vorming van de persoon.
- Onder kwalificatie verstaan we het je eigen maken van kennis en vaardigheden, zoals leren lezen, rekenen, het halen van een diploma of arbeidsvaardigheden leren.
- Onder socialisatie verstaan we het leren omgaan met de ander, ontwikkelen van sociale vaardigheden en leren omgaan met emoties en gevoelens van jezelf en de ander. Hier hoort ook het functioneren als lid van een gemeenschap, kennismaking met tradities en leren participeren als burger bij.
- Onder vorming van de persoon verstaan we het ontwikkelen van een gevoel van competentie, zelfbewustzijn en talentontwikkeling. Wie ben ik, waar ben ik goed in en hoe kan ik mijn talent inzetten voor mijn eigen ontwikkeling?
Veel leerlingen binnen onze doelgroep hebben tijdens hun schoolloopbaan op de Pyler begeleiding nodig bij het ontwikkelen van juist de pijlers socialisatie en persoonsvorming. Als school streven wij ernaar het evenwicht te vinden tussen de drie pijlers. Wij durven echter ook tijdelijk nadruk te leggen op één van de drie pijlers wanneer de ondersteuningsbehoefte van de leerling daarom vraagt.
Wat hebben wij ten aanzien van de verschillende pijlers (doeldomeinen) te bieden aan onze leerlingen en hun omgeving en waarin zijn wij speciaal?
– Pijler kwalificatie.
Wij dragen zorg voor kwalitatief goed onderwijs dat gebaseerd is op moderne en goed onderbouwde methodieken. Onze onderwijsaanpak is gebaseerd op convergente differentiatie: gelijk leeraanbod voor een jaargroep, waarbij binnen de leerstof ruimte is voor differentiatie die vormgegeven wordt in leerarrangementen. Leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften worden door ofwel het intensieve aanbod ofwel het gevorderde aanbod bediend. Wij streven ernaar binnen de eigen groep zorgniveau 1, 2 en 3 aan te bieden. Wij vinden het van groot belang dat ons onderwijs betekenisvol is voor leerlingen. Leerstof moet relevant en uitdagend zijn om de betrokkenheid te stimuleren. Het (opnieuw) ervaren van plezier en betrokkenheid bij het leerproces vergroot de intrinsieke leermotivatie waardoor leerlingen echt tot ontwikkeling kunnen komen.
Binnen de SO-afdeling wordt gestreefd, leerlingen tot niveau groep 6, mee te nemen in de convergente differentiatie. Mochten leerlingen echter onvoldoende tegemoet gekomen kunnen worden in hun onderwijsbehoeften, dan proberen wij ons aanbod aan te passen. Het komt dan voor dat wij toch kiezen voor divergente differentiatie door leerlingen mee te laten doen met het onderwijsprogramma in een groep die beter aansluit bij hun mogelijkheden. Deze beslissingen worden altijd in goed overleg met de intern begeleider en orthopedagoog genomen.
Binnen de VSO-afdeling bieden wij, net als binnen de SO-afdeling een aanbod volgens convergente differentiatie, gebaseerd op de indeling in Praktijkgroep, VMBO-Basis beroepsgerichte leerweg en VMBO-basis kader. Ook hier geldt dat binnen een convergente groep gedifferentieerd wordt naar mogelijkheden. De doelstellingen per groep worden vastgelegd in een uitstroomprofiel.
De instructie binnen ons onderwijs is gebaseerd op het directe instructiemodel, volgens vier sleutels:
- duidelijk geformuleerd lesdoel
- korte heldere en eenduidige uitleg
- stimuleren van actieve betrokkenheid leerlingen
- afstemmen op verschillen (leerarrangementen)
– Pijler socialisatie.
Binnen de Pyler besteden wij veel tijd en energie aan een prettige omgang met elkaar. Veel van onze leerlingen hebben behoefte aan het opdoen van succeservaringen in contact met leeftijdsgenoten en volwassenen. Een veilige en voorspelbare omgeving en duidelijke afspraken en omgangsregels zijn hierbij van belang. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen leren verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag te nemen, zodat zij binnen een gemeenschap kunnen functioneren. De methode Leefstijl is een hulpmiddel om leerlingen vertrouwd te maken met het herkennen van gevoelens en gedrag bij zichzelf en de ander. Binnen deze methode leren leerlingen bepaalde termen te herkennen waarmee je sociaal gedrag kunt benoemen.
Gedrag en gebeurtenissen bespreken wij met leerlingen aan de hand van het GGGG-model: Gebeurtenis-Gevoel-Gedrag-Gevolg. Dit geeft leerlingen zicht op hoe zij handelen. Daarnaast geeft dit bespreekmodel mogelijkheden om gedragsalternatieven met de leerling te verkennen. Wat zou je een volgende keer anders kunnen doen. Dit biedt aanknopingspunten voor gedragsverandering.
Burgerschap en deelnemen aan het sociaal verkeer buiten de schoolomgeving proberen wij te stimuleren middels excursies en activiteiten buiten school zoals deelnemen aan (plaatselijke) acties, schoolatletiek, sportactiviteiten en stages.
– Pijler persoonsvorming.
Leerlingen kunnen pas tot persoonlijke groei komen wanneer zij zich competent voelen, een relatie durven / kunnen aangaan met een ander en vertrouwen in zichzelf hebben om een taak uit te voeren. Wij streven ernaar de autonomie van leerlingen te versterken door hen succeservaringen op te laten doen, hen het gevoel te geven zélf iets bereikt te hebben. Zelfreflectie op gedrag en taakhouding stimuleren we door leerlingen mee te laten denken over het proces. We formuleren hoge maar realistische doelen voor onze leerlingen, zodat leerlingen vanuit vertrouwen en een positieve verwachting kunnen leren. Samen met de leerling zoeken we naar ieders kwaliteiten en sluiten we aan bij de mogelijkheden van elk individu. Op die manier kunnen leerlingen hun talenten zo optimaal mogelijk ontwikkelen en kunnen zij leren vanuit hun eigen kracht. Leerlingen kunnen groeien naar onafhankelijkheid.
Balans in de drie pijlers.
In ons onderwijs is het de uitdaging om voortdurend voor iedere leerling de balans te vinden tussen deze drie domeinen. Soms is voor een leerling een van de drie domeinen tijdelijk belangrijker, maar op de lange termijn moeten deze drie domeinen in evenwicht zijn.
Juist onze doelgroep, leerlingen die vaak in de verdrukking komen doordat de balans tussen bovenstaande factoren zoek is, heeft behoefte aan een aanpak die de balans tussen kennis, sociale ontwikkeling en persoonlijke groei kan herstellen en bevorderen. Wij stimuleren niet alleen leerlingen om te leren, maar leren ook zelf, samen met ouders/ verzorgers en netwerkpartners. Die verbinding tussen leerling, zijn ouders/ verzorgers en omgeving en zijn leerkracht is essentieel voor ontwikkeling. Ouders/ verzorgers zien wij als belangrijke partners. Met onze netwerkpartners zoeken wij samen naar mogelijkheden om onze leerlingen beter te ondersteunen.