SO/VSO De Pyler
  • Home
    • ■ Naar startpagina school
    • ■ Naar startpagina VSO
  • Onze school
    • ■ Aanbod
    • ■ Toelating
    • ■ Vervolg
    • ■ Veel gestelde vragen
    • ■ Feitjes & weetjes
  • Praktische zaken
    • ■ Vakanties en vrije dagen
    • ■ Schooltijden VSO
    • ■ Personeel
  • Downloads
  • Contact
  • Menu Menu
  • Menu
  • Visie
  • Context
  • Beleid
  • Proces
  • Resultaten

Context

Hoe ziet de omgeving rondom onze school waarbinnen wij onze doelen willen bereiken er uit .

Hoe ziet onze school eruit? Hoe ziet de context van onze school eruit? Welke kind-kenmerken onderscheidt onze school binnen de regio? Met welke personeelskenmerken wordt er rekening gehouden? Welke omgevingsfactoren hebben invloed op de schoolontwikkeling?

Interne omgevingsfactoren zijn onder meer: de ontwikkeling van de leerlingenpopulatie, huisvesting, personele samenstelling, fusiegeschiedenis, organisatieontwikkeling en ontwikkeling bestuur.

Externe omgevingsfactoren zijn onder meer: de ontwikkelingen binnen het samenwerkingsverband VO, de samenwerking met ketenpartners binnen het buiten het onderwijs (zoals stagebedrijven, gemeentes, hulpverleningsinstanties, collega-scholen in het reguliere en het speciale onderwijs).

Interne omgevingsfactoren

Schoolcontext
  • locaties en verdeling
  • Waarom kiezen ouders voor VSO de Pyler?
  • Hoe gaat VSO de Pyler om met Passend Onderwijs?

Locaties en verdeling

VSO de Pyler kent 2 locaties die op hetzelfde schoolterrein liggen, maar beide een eigen adres hebben: de Meezenbroekerweg 5 (hoofdlocatie) en LTM-weg 123. Op de hoofdlocatie is tevens onze SO-afdeling gevestigd. De VMBO-afdeling van het VSO is grotendeels gehuisvest op de LTM-weg. De hoofdlocatie is sinds 2015 in gebruik door de Pyler na een grondige vernieuwbouw. Het gebouw kent 3 etages. De benedenverdieping wordt gebruikt voor de praktijkvakken houtbewerking/handvaardigheid, algemene techniek en koken. Op de begaande grond en de eerste verdieping bevinden zich de theorielokalen en een “huiskamer” voor de VSO-PRO groepen.

De leerlingen zijn ingedeeld bij de leerroutes (VMBO, MBO en PRO) en in de leerjaren 1 t/m 5. De klassen bestaan uit 8 tot maximaal 12 leerlingen. Dit is wel sterk afhankelijk van het leertraject dat is gekozen en de ondersteuningsbehoeften van de diverse leerlingen in de groep. Elke klas heeft een mentor die geheel verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de leerling. Hij/zij heeft nauw contact met ouders/verzorgers en hulpverlening. Elke leerjaar heeft een onderwijsondersteuner tot zijn beschikking.

Het zorgteam bestaat uit de locatieleider, de schoolpsycholoog, de schoolmaatschappelijk werker, de zorgcoördinator en 2 teamleiders (onder- en bovenbouw). Er zijn 19 stamgroepen en ongeveer 160 leerlingen.

Leerlingkenmerken

VSO de Pyler verzorgt onderwijs aan leerlingen van 12 t/m 18 jaar met een breed scala aan internaliserende en externaliserende gedragsproblemen.

Ongeveer 85% heeft een of meer geclassificeerde gedragsstoornissen. Daarnaast is er vaak sprake van een complexe systeem rondom de leerling. Vaak hebben onze leerlingen problemen met vaardigheden in de domeinen: zelfstandigheid, sociaal gedrag, communicatie, samenwerken, emotioneel functioneren, problemen oplossen en gezond gedrag.

Onze leerlingen vallen met betrekking tot intelligentie in beginsel binnen de range van 65 tot 100 en derhalve bieden wij onderwijs binnen de leerroutes: VSO-Praktijkonderwijs, VSO-Basis Beroepsgerichte leerweg, VSO-Kader Beroepsgerichte Leerweg en VSO-MBO1 (Entree-opleiding). Leerlingen kunnen worden toegelaten tot VSO de Pyler indien zij een geldige toelaatbaarheidsverklaring kunnen overleggen die is afgegeven door een van de Nederlandse samenwerkingsverbanden Voortgezet Onderwijs.

Het aantal leerlingen waarvoor VSO-onderwijs passend is neemt minder af dan verwacht:

Personeelskenmerken

Het team van VSO de Pyler bestaat uit 44 personen:

– 1 Adj.directeur
– 1 Zorgcoördinator
– 2 Teamleiders
– 1 Schoolpsychologe
– 1 Maatschappelijk deskundige
– 1 Trajectbegeleider
– 23 groepsleerkrachten/mentoren
– 4 vakleerkrachten
– 3 Technisch assistenten
– 7 Onderwijsondersteuners

Binnen het team is een aantal specialismen aanwezig:

Rots en watertrainers, Masters Special Educational Needs (SEN), Cito-assessoren, lees- en dyslexiespecialist, Master autisme en gedrag, CAT-2000 computertekenaar en stagebegeleiders

Fusiegeschiedenis

De Pyler bestaat al meer dan 30 jaar en is destijds opgericht als SOVSO de Zonnewijzer met als directeur Ton Steenbekkers.

De school groeide in de beginjaren snel en er werden verschillende locaties gevonden voor het SO (de basisschool), SO auti (voor leerlingen met ASS) en het VSO (het voortgezette onderwijs). Daarnaast bestonden er nog verschillende projecten zoals het fiets- en het klusproject die ook een eigen locatie haddden en onder de VSO-afdeling vielen.

In augustus 2016 zijn alle afdelingen onder 1 dak gebracht op de Meezenbroekerweg 5 te Heerlen. Dit schoolgebouw (dat als laatste gebruikt werd door het Arcuscollege, tegenwoordig het Vistacollege) werd in samenspraak met de Pyler geheel ontworpen naar de wensen van directie en personeel.

De 2 so-afdelingen werden samengevoegd en de directie werd afgeslankt tot 1 (part-time) algemeen directeur en 2 locatie-directeuren.

Eigentijds onderwijs

Onderwijs-pedagogische aanpak is een stevig fundament
Wij bieden niet alleen goed onderwijs, maar maken ook tijd en ruimte voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Juist dat maakt ons speciaal. De kwetsbare leerlingen met wie wij werken, hebben een omgeving nodig om te kunnen groeien: een veilig pedagogisch klimaat is daarvoor noodzakelijk. Alle volwassenen zorgen, ongeacht hun taak, rol of functie, voor structuur, voorspelbaarheid, rust en respect. Wij leren onze leerlingen verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf, de ander en de samenleving. Inspirerend en eigentijds aanbod

Ons onderwijsaanbod is inspirerend, uitdagend, eigentijds en betekenisvol.
Wij sluiten aan bij de leefwereld van onze leerlingen. Onze methoden, boeken, digitale leeromgeving en (sociale) communicatiemiddelen sluiten aan bij vandaag én morgen. Wat wij aanbieden richt zich op het ontwikkelen van kennis, vaardigheden, houding en normen en waarden. Uitdagend en gestructureerd. Onze onderwijsprofessionals bieden ons eigentijdse onderwijsaanbod ook eigentijds aan. Zij zijn op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van effectief en vernieuwend onderwijs en stimuleren samen leren (met leerlingen, leraren, ouders en anderen). In hun manier van lesgeven sluiten onze onderwijsprofessionals aan bij de beleving van onze leerlingen en bij wat onze samenleving nu en straks vraagt. Onze leerlingen krijgen effectieve instructies in een uitdagende leeromgeving. Voorspelbaar en gestructureerd klassenmanagement zijn basisvoorwaarden voor het onderwijs in onze school.

Ons onderwijsaanbod is ook gericht op het verkrijgen van arbeidsvaardigheden.
Voor leerlingen met een perspectief gericht op praktische vaardigheden en arbeid bieden wij kwalitatieve stages bij onze netwerkpartners, waarin ze arbeidsvaardigheden leren toepassen binnen een echte en realistische werkomgeving. Hiervoor gebruiken wij een stapsgewijze ontwikkeling in drie fases (begeleid intern, beschermd extern, zelfstandig extern).

Organisatieontwikkeling
Bestuursontwikkeling

Externe omgevingsfactoren

Regio en gemeentes

Onze school ligt in de regio Parkstad.

Deze regio bevat ongeveer 255.000 inwoners, 127.000 huishoudens met gemiddeld 2 personen per huishouden. Het bevolkingsaantal is redelijk stabiel. Parkstad bestaat uit 7 kerngemeentes (Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal).

Het aantal mensen dat gebruik maakt van voorzieningen in het sociale domein (zoals bijvoorbeeld Jeugdwet, participatiewet of WMO is 23,8% (landelijk 20,3%), het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering is 6,4% (landelijk 4,9%). Het aantal jongeren (tot 18 jaar) met jeugdhulp is 14% (landelijk 10,3%), met jeugdbescherming is 1,8% (landelijk 1,1%). Het aantal voortijdige schoolverlaters is 0,85% (landelijk 0,42%). Het aantal misdrijven per 1000 inwoners is 45,1 (landelijk 42,5). De netto arbeidsparticipatie is 64,7% (landelijk 70,4%). Het aantal huishoudens met een laag inkomen dat een kans op armoede geeft is 4,4% (landelijk 3,4%).

De afname van leerlingaantallen, de financiële gevolgen van de verevening, maar ook de leerlingenstromen in Zuid-Limburg vragen om samenwerking tussen schoolbesturen en een gezamenlijke visie. De besturen v(s)o hebben daarom het initiatief genomen om in navolging van het po gezamenlijk te werken aan een onderwijskaart en regiovisie Voortgezet Onderwijs Zuid-Limburg. Van belang is in gezamenlijkheid vast te stellen wat de gevolgen zijn voor de omvang en samenstelling van de vso scholen wanneer onderwijs geboden wordt dat ‘zo licht mogelijk, zo snel mogelijk, zo thuisnabij mogelijk, van goede kwaliteit en uitgaande van eigen kracht van ouders en leerling’ is.

Samenwerkingsverband VO

Het samenwerkingsverband VO Parkstad is gevestigd in Heerlen en vertegenwoordigt acht vo-scholen en vijf vso-scholen.
.
.
.
.
.
.
.
.


Met betrekking tot de VO-scholen

Vanuit deze scholen komt het signaal dat steeds meer leerlingen een ondersteuningsvraag hebben op het snijvlak van onderwijs en zorg. Dit vraagt om een
intensievere samenwerking tussen de gemeente en onderwijs (en dus ook onze school). Om onderwijszorgvragen van leerling en gezin integraal op te pakken, is een meer structurele samenwerking opgestart met Team Jeugd en hulpverleningspartners. Wanneer deze dichtbij of in de school staan (‘brugfunctionaris onderwijs – zorg’), kan er daadkrachtig en snel gehandeld worden. We constateren immers dat de school vaak de vindplaats is van ondersteuningsvragen van zowel kind als gezin. Behalve individuele hulpverlening voor de leerling en/of het systeem wordt er ook steeds vaker gekozen voor een onderwijs-zorgtraject via IZEO. Hier is zorg (tijdelijk) voorliggend, maar krijgen de leerlingen ook onderwijs, waardoor de terugkeer naar school vergemakkelijkt wordt.

Met betrekking tot ons VSO

Voor leerlingen met een specifieke, complexe onderwijszorgvraag is de samenwerking tussen onderwijs, gemeente en hulpverlening noodzakelijk. VSO-leerlingen vragen om een integraal onderwijs-zorgarrangement. Het inrichten van dit soort arrangementen met een daarbij passende financiering (van onderwijs – gemeente – WLZ – zorgverzekering) is een gezamenlijke verantwoordelijkheid die vraagt om samenwerking en structurele afspraken die in een knooppuntoverleg gemaakt worden. Bij VSO de Pyler wordt al van voor de start structureel aangestuurd op samenwerking tussen school-ouders/verzorgers-hulpverlening via knooppuntgesprekken.

Met betrekking tot de doorstroom VSO-MBO

Een deel van de leerlingen van ons VSO stroomt door naar vervolgonderwijs (Vaak het Vistacollege). Daarnaast volgt een deel van onze leerling  het VOORdeel opleidingstraject als onderdeel van het laatste jaar of jaren van het vso. De leerling, die vaak nog iets jonger is dan de voor de Entree-opleiding vereiste 16 jaar, kan zo op zijn ‘vertrouwde locatie’ en met extra begeleiding een start maken met de basisonderdelen van de Entree-opleiding. Na een goede afronding kan deze leerling doorstromen naar de Entree-opleiding.


Het organogram van het samenwerkingssverband ziet er alsvolgt uit:

Ketenpartners binnen het onderwijs

Stagebedrijven

VSO de Pyler biedt via het zogenaamde Fasemodel stages aan aan de leerling van de VSO-PRO leerroute:

Opbouw:
– Voorbereidende Interne Stage (VIS, leerjaar 1)
– Begeleide Interne Stage (BIS)
– Begeleide Externe Stage (BES)
– Zelfstandige Externe Stage (ZES)
– Deelnemen aan een Entree-opleiding op VSO De Pyler

In de VMBO-afdeling wordt een maatschappelijke stage geboden.

Hulpverleningsinstanties

De Wet passend onderwijs en de Jeugdwet zijn opgesteld als spiegelwetten: beide wetten verplichten afstemming tussen de samenwerkingsverbanden
primair en voortgezet onderwijs en gemeenten, over het onderwijsondersteuningsplan en het gemeentelijk jeugdplan. De afstemming gebeurt in het ‘op
overeenstemming gericht overleg’ (OOGO). Beide wetten zijn gericht op effectiever, sneller en preventiever hulp bieden.

Naast het OOGO zijn er in de regio professionele netwerken ontstaan rond de inrichting van onderwijs en zorg waarin zowel onderwijs als gemeenten vertegenwoordigd zijn. Zo is er afstemming in interne samenwerkingsverbanden-overleggen en overleggen geïnitieerd door de gemeente. In deze overlegsituaties wordt vanuit de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor jeugdigen nagedacht over samenwerking ten behoeve van de jeugdigen.

Jeugdzorg

De arrangementen voor leerlingen die aangewezen zijn op specifieke en gespecialiseerde ondersteuning vinden we vooral in ambulante hulpverlening
en, waar noodzakelijk, in residentiële en semi-residentiële settingen. Het betreft leerlingen waarbij niet de onderwijsbehoefte, maar de ondersteuningsbehoefte
leidend is in de keuze voor de gewenste behandelplek.

Arbeidsmarkttoeleiding

In het kader van het Actieplan Jeugdwerkloosheid en de inrichting van het VOORdeel is door verantwoordelijke ketenpartners (gemeente, onderwijs, partners in de zorg, UWV en bedrijfsleven) ingezet op maximale participatie van jeugdigen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Vanuit de beleidslijn Actieplan Jeugdwerkeloosheid is ingezet op versterking van de bemiddeling van en aan jongeren en de trajecten rond Onderwijs verbindt en versterkt als onderdeel van eerder vernoemd VOORdeel. Deze trajecten kunnen per gemeente een andere vorm en naam hebben.

Gemeenten en Bureau VSV

Het bevorderen van de participatie van kwetsbare jongeren is een gemeentelijke RMC-taak en start met het in beeld brengen en onderzoeken van scholingsmogelijkheden. Hierdoor wordt ook het voortijdig schoolverlaten bestreden. Als blijkt dat scholing absoluut niet haalbaar, wordt in overleg met de betrokken gemeente gekeken naar plaatsing of bemiddeling naar werk. Als de afstand tot scholing en arbeidsmarkt te groot is, wordt ingezet op een traject richting participatie/dagbesteding. Als dit nodig is wordt hierbij ondersteuning of hulpverlening georganiseerd. Samen met onze partners organiseren wij de ondersteuning in school of bij de gemeente.

De gemeentelijk aanpak kent vier pijlers:

1. Onderwijs: het inrichten van een voorziening binnen het onderwijs gericht op opleidings- en arbeidsmarktoriëntatie waarbij het onderwijs primair verantwoordelijk is. Zo’n voorziening is in Maastricht georganiseerd op niveau I, de entree-opleiding.
2. Werk: versterking van de aanpak door integrale aanpak en samenwerking en door het inzetten van banenmakelaars (Parkstad) voor kwetsbare jongeren.
3. Participatie: versterking door het inzetten van de consulenten kwetsbare jongeren en de re-integratie coaches .
4. Werken en leren / onderkant arbeidsmarkt: Voor jongeren met een lichamelijke, cognitieve of psychische beperking is het van belang dat er extra
aandacht voor hen komt, zodat ook zij maximaal kunnen participeren in de maatschappij, vooral met oog op het feit dat met de invoering van de Participatiewet een groot deel van de Wajongers wordt overgeheveld naar de gemeenten.

Uitstroom 18-jarigen zonder bestemming

Leerlingen die op 18-jarige leeftijd zonder bestemming uitstromen, worden gemeld bij het Jongerenloket. De medewerkers van het loket dragen zorg voor
terugkoppeling van de voortgang naar de school van melding.

Print Friendly, PDF & Email

Contact

Meezenbroekerweg 5
6412 VK  Heerlen

+31 (0)45 572 55 19
info@depyler.nl

Klik hier voor Privacy beleid

 

© 2023 SO/VSO De Pyler - Website door: EZ Webdesign - Enfold Theme by Kriesi
Scroll naar bovenzijde