Proces
Welke opvolgende activiteiten willen wij doen om onze voorgenomen resultaten te bereiken.
Goed onderwijs wordt merkbaar in…
1. Aanbod met alle lesinhouden, doelgericht, samenhangend en herkenbaar, afgestemd op de leerlingenpopulatie, aansluitend bij het niveau en de onderwijsbehoeften van de leerlingen. Het aanbod draagt bij om deel uit te maken en bij te dragen aan de pluriforme, democratische rechtstaat.
2. Zicht op ontwikkeling en begeleiding door de ontwikkeling van de leerlingen systematisch te volgen en waar nodig passende begeleiding en extra ondersteuning te bieden.
3. Pedagogisch-didactisch handelen van de leraren, gepland, gestructureerd, logisch opgebouwd met passende keuzes, zodat leerlingen in staat gesteld worden om te leren en zich te ontwikkelen, met betrekking tot kennis, vaardigheden en attitudes.
4. Onderwijstijd, zodat leerlingen voldoende tijd krijgen om zich het aanbod eigen te maken.
5. Afsluiting met een goede voorbereiding op de overgang naar het vervolgonderwijs, met een passend advies en het streven om leerlingen gelijke kansen te bieden.


Basiskwaliteit
De school bereidt de leerlingen voor op het vervolgonderwijs en de samenleving. Zij biedt een breed en op de kerndoelen gebaseerd aanbod dat ook de referentieniveaus taal en rekenen omvat. Onder aanbod verstaan we alle lesinhouden, ook die digitaal zijn of online aangeboden worden.
Het aanbod van de school is afgestemd op de leerlingenpopulatie en sluit aan bij het (taal)niveau en de onderwijsbehoeften van de leerlingen. Het aanbod wordt waar nodig gedurende de schoolloopbaan verdiept en verbreed, zodanig dat leerlingen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doorlopen.
Het aanbod is doelgericht, samenhangend en herkenbaar. Bovendien heeft de school de leerinhouden evenwichtig en in samenhang over de leerjaren verdeeld.
Het aanbod draagt bij aan het bijbrengen van respect voor en kennis van de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en aan het ontwikkelen van de sociale en maatschappelijke competenties die leerlingen in staat stellen deel uit te maken en bij te dragen aan de pluriforme, democratische samenleving.
Aanvullende ambities
Zijn er aanvullende ambities voor het aanbod en (hoe) worden deze gerealiseerd?
De school volgt de ontwikkeling van de leerlingen en biedt waar nodig passende begeleiding en extra ondersteuning.
Basiskwaliteit
De school verzamelt vanaf binnenkomst systematisch informatie over de kennis en vaardigheden van leerlingen op alle voor het onderwijs belangrijke domeinen. Het verzamelen van (toets)informatie gebeurt systematisch en zorgvuldig en voor de kennisgebieden Nederlands/taal en rekenen/wiskunde en Engels met behulp van genormeerde (F-normerings-)toetsen.
Voor het verzamelen en vastleggen van (toets)informatie gebruikt de school een leerling- en onderwijsvolgsysteem. De school vergelijkt de informatie met de verwachte ontwikkeling van de leerling. Dit maakt het mogelijk om het onderwijs af te stemmen op de onderwijsbehoeften van de leerlingen en deze worden voor de kernvakken ingedeeld in arrangementen. Leerlingen die de leerstof goed beheersen worden extra uitgedaagd met moeilijkere leerstof en leerlingen die moeite hebben met het verwerken van de leerstof op (deel)gebieden worden extra ondersteund.
Het stelt de school in staat zorg te dragen voor de ontwikkeling en begeleiding van de leerling. De school waarborgt daarmee voor leerlingen de ononderbroken ontwikkeling en voortgang daarin en heeft daarbij oog voor de bevordering van gelijke kansen. De school informeert ouders regelmatig over de ontwikkeling en vorderingen van hun kind.
Wanneer individuele of groepen leerlingen niet genoeg lijken te profiteren van het onderwijs, analyseert de school waar de ontwikkeling stagneert en wat mogelijke verklaringen hiervoor zijn. Vervolgens bepaalt zij wat er nodig is om op eventuele achterstanden of voorsprongen in de ontwikkeling van leerlingen in te spelen. De school biedt de begeleiding vervolgens gestructureerd aan. Waar nodig betrekt de school het samenwerkingsverband, de gemeente en zorginstanties bij de begeleiding van de leerlingen.
De leerlingen krijgen daarmee de begeleiding die zij nodig hebben om het onderwijsprogramma beter te kunnen doorlopen. De school besteedt op een structurele en herkenbare manier aandacht aan het bestrijden van (taal)achterstanden.
De school heeft in het schoolondersteuningsprofiel vastgelegd wat zij onder extra ondersteuning verstaat en welke voorzieningen de school kan bieden. In het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) legt de school, in samenspraak met ouders/verzorgers en eventuele hulpverleners vast hoe zij het onderwijs afstemt op de behoefte van de leerling.
De school voert de geplande ondersteuning uit zoals omschreven in het OPP uit. De inhoud en uitvoering van dit plan wordt tweemaal per schooljaar met de ouders/verzorgers geëvalueerd.
De school vervult de zorgplicht passend onderwijs.
Wanneer de school de extra ondersteuning voor een leerling niet kan bieden, zoekt de school in samenwerking met ouders en zo nodig het samenwerkingsverband een passende onderwijsplek.
Aanvullende ambities
Zijn er aanvullende ambities voor zicht op ontwikkeling en begeleiding en (hoe) worden deze gerealiseerd?
Het pedagogisch-didactisch handelen van de leraren stelt leerlingen in staat om te leren en zich te ontwikkelen.
Basiskwaliteit
De pedagogisch-didactische visie van de school is zichtbaar in het dagelijks handelen van de leraren.
De leraren plannen en structureren hun handelen met behulp van informatie die zij over leerlingen hebben. Zij maken pedagogische en didactische keuzes en stemmen daarbij het niveau van hun onderwijs af op het beoogde eindniveau van de leerlingen. De leerstof omvat kennis, vaardigheden en attitudes en wordt in een logische opbouw aangeboden.
De leraren creëren een pedagogisch en didactisch passend en stimulerend leerklimaat, waardoor leerlingen actief en betrokken zijn. Met geschikte opdrachten en heldere uitleg structureren de leraren het onderwijsaanbod zo dat de leerlingen zich het leerstofaanbod eigen kunnen maken. Leraren hebben hoge verwachtingen van leerlingen en geven leerlingen feedback op hun leerproces.
De leraren stemmen de instructies, begeleiding, opdrachten en onderwijstijd doelgericht af op de onderwijsbehoeften van groepen en individuele leerlingen, inclusief op de sociale en maatschappelijke competenties. De afstemming is zowel gericht op (pedagogische) ondersteuning als op uitdaging, afhankelijk van de onderwijsbehoeften van leerlingen.
Aanvullende ambities
Zijn er aanvullende ambities voor het pedagogisch-didactisch handelen en (hoe) worden deze gerealiseerd?
Leerlingen op ons VSO dienen wettelijk 1040 klokuren les te krijgen, behalve in de examenklassen VMBO waar de norm 700 uren is.
De onderwijstijd die op scholen daadwerkelijk wordt gerealiseerd hangt zowel af van ingeroosterde lesuren als van lesuitval. Lesuitval wordt duidelijk gecommuniceerd en geregistreerd.
Het uitgangspunt van de onderwijswetgeving is dat alle kinderen onderwijs volgen op school, maar dat is niet altijd mogelijk. Soms kunnen kinderen vanwege psychische of lichamelijke beperkingen tijdelijk niet of niet volledig naar school. De school kan voor deze leerlingen een op maat gemaakt onderwijsprogramma aanbieden door af te wijken van het minimum aantal uren onderwijstijd. Het bevoegd gezag van de school vraagt hiervoor, indien nodig, instemming van de inspectie.
Het afwijken van de verplichte onderwijstijd is een mogelijkheid om, intern of eventueel deels extern (via aangepaste arrangementen) extra ondersteuning aan de leerling te bieden.
Zo kan de school er optimaal aan werken dat de leerling ondanks de lichamelijke en/of psychische problemen de onderwijsdoelen en de vooraf bepaalde uitstroombestemming behaalt.
Reguliere uitstroom
Als een leerling regulier uitstroomt betekent dit dat hij/zij het voorgestelde ontwikkelingsperspectief gehaald heeft en klaar is voor een vervolgfase na VSO de Pyler. Leerlingen kunnen uitstromen naar vervolgonderwijs (MBO 2 of 3, afhankelijk van leerroute en vaardigheidsniveau), arbeid of (arbeidsmatige)dagbesteding. De mentoren en teamleiders begeleiden en adviseren de leerlingen en ouders/verzorgers over de te nemen vervolgstappen.
Breed schakelen
Speciaal onderwijs is voor veel leerlingen passend en noodzakelijk. Hier kunnen zij werken aan hun vaardigheden binnen een aangepaste setting en met een professioneel team aan begeleiders. Sommige leerlingen groeien sneller dan anderen of hebben een beperktere ondersteuningsbehoefte. Voor deze leerlingen is het niet altijd noodzakelijk om de gehele middelbare schoolperiode gebruik te maken van speciaal onderwijs.
2 Keer per jaar wordt, tijdens de leerlingbespreking, een inschatting gemaakt van de ondersteuning die een leerling nog nodig heeft van het speciaal onderwijs. Indien wordt geconcludeerd dat de leerling mogelijk zou kunnen schakelen naar een meer reguliere vorm van begeleiding, dan kan deze worden aangemeld voor “Breed schakelen”.
Via een door alle scholen in de regio ontwikkeld schakelprotocol (het 3S-model, signaleren/selecteren-synchroniseren-schakelen) kan de leerling dan doorstromen naar een reguliere VO-school. Breed schakelen wordt gecoördineerd door de zorgcoördinator.
Alternatieve uitstroom
In sommige gevallen blijkt VSO de Pyler niet de passende school te zijn voor een leerling. Het kan zijn dat het leerniveau van de leerling aanleiding is om naar een MLK-school te schakelen. Het zou ook kunnen dat de leerling niet past binnen de aanpak of setting van VSO de Pyler. In dat geval kan via de zogenaamde CvB5 (via de zorgcoördinator) gezocht worden naar een collega-cluster 4-school in de regio met een beter passende setting voor de leerling. Het kan ook zijn dat een leerling, eventueel tijdelijk, niet in staat is om onderwijs te volgen, omdat het zorgdeel belangrijker is dan het onderwijsdeel. In dat geval wordt gezocht naar een tijdelijk extern onderwijs-zorgtraject (zoals bijvoorbeeld Xonar-IZEO). VSO de Pyler blijft dan contact houden en mogelijk stroomt de leerling later, als deze weer schoolrijp is, opnieuw in bij VSO de Pyler.
Tenslotte kan het ook zo zijn dat in een knooppuntgesprek wordt ingeschat dat het traject van een leerling bij VSO de Pyler niet meer zinnig is en niet zal leiden tot het behalen van het voorgestelde ontwikkelingsperspectief. Redenen kunnen liggen in de motivatie, structureel weigerachtig gedrag, uitgeputte mogelijkheden binnen de setting, structureel agressief en/of onveilig gedrag van leerling en/of ouders/verzorgers etc. In dit geval wordt samen gezocht naar een alternatief traject buiten school.
